31 August 2010

Chilli Con Carne



This wonderful Mexican dish is one of favourites in my family.

Ingredients:
2 tbs oil
2 onions, chopped
2 clove garlic, chopped or pressed
1 stick celery, chopped
1 chilli, chopped
2 teas cumin
2 teas paprika
1 teas oregano
500 gr mince
400 g caned tomatoes, chopped
3 tbs tomato paste
800 g canned red kidney beans
1 cup beef stock
salt, pepper, chilli to taste

Method:
Heat the oil, soften onions, add garlic, celery and spices. Cook 2 minutes, then add mince and cook it until change its colour. Add tomatoes and paste, stock and beans.
Cook for 15 minutes; add salt, pepper and chilli powder if needed.
Serve with rice or polenta.


Meksicki grah sa mljevenim mesom i chili paprikom

Potrebno:
2 kasike ulja
2 glavice crvenog luka, sjeckan
2 cena bijelog luka
1 stabljika celera
1 chili papricica
2 kasicice kima
2 kasicice paprike
1 kasicica origana
500 gr mljevenog mesa
400 gr paradajza, sjeckanog (konzerva)
3 kasike gustog kuhanog paradajza
800 gr konzerva crvenog graha (ili kuhanog)
1 solja govedje supe
so, biber i chili prah po ukusu

Priprema:
Zagrijte ulje, proprzite luk. Dodajte celer, bijeli luk i zacine. Promijesajte, pa dodajte meso. Kuhajte dok meso ne promijeni boju. Uspite paradajz, gusti paradajz, grah i supu. Kuhajte 15 minuta. Dotjerajte ukus sa solju, biberom i chili prahom.
Sluzite sa kuhanom rizom ili palentom.

4 comments:

  1. Ja volim ovaj chilli iako moji nisu navikli na kombinaciju mlevenog i pasulja. Meksička hrana mi je fenomenalna!

    ReplyDelete
  2. Sve divno, ali Chili con carne je u Mexicu nepoznat. To je američko jelo.
    U Mexicu ga ima samo u restoranima blizu američke granice gdje dolaze Amerikanci poslom ili kao turisti i očekuju da se posluži chili con carne na šta su Amerikanci navikli.

    Chile con carne je nastao u Texasu na američko-meksičkoj granici, i dan-danas tamo se pravi bez graha. Varijanta sa grahom u rodnoj grudi Texasu chili con carne je nepriznata pod nazivom chili con carne.

    Sa grahom se proširilao širom SAD-a (USA), i kako je to originalno jelo američkih Meksikanaca iz Texasa (ali bez graha), ostalo je krivo ubjeđenje da je chili con carne iz Mexica i samo sa grahom.

    Sjever Mexica ima takozvani 'Carne con chile, ali prave ga od svinjetine i sa krompirom. Eventualno uz ovo poslužuju grah samo kao mali prilog sa strane u posebnoj zdjelici.

    Amerikanizirana verzija 'carne con chile' je sa govedinom umjesto sa svinjetinom, i Amerikanci to vole zvati 'Carne con chile colorado'.

    Kako znam ? 11 godina oženjen Meksikankom iz Ciudad Juarez, putovao s njom nekoliko puta u Mexico kod njene familije u čijom se krugu kuha, bili po tamošnjim restoranima; Meksikanci se uglavnom zgražavaju kad neko pomene faširano meso u grahu sa paprikama pokazujući rukom u zamišljenom pravcu SAD-a govoreći "to je američko".

    Također, kako ni ja ni ona kad smo se uzeli nismo znali skoro ništa lijepog skuhati, imamo do sad između "mojih" kuhara Veliki Narodni i Vegetin, također i tri meksička: od meksikanskih kuharica Susanna Palazuelos, Patricia Quintana i Zarela Martinez. Ni u jednom od njih se ne spominje ništa sa faširanim mesom u grahu i paprikkom, niti bilo šta po nazivom 'Chili con carne'. Izuzev 'Carne con chile' ali koji nije sa grahom, i pravi se sa kockama svinjećeg mesa.

    Evropeizirana varijanta chili con carne sa grahom je daleko od onog čak i što Amerikanci prave. Oni stave 3.5 do 4 puta manje graha nego mi. Takvo jelo sa malo mljevene paprike i jednom suhom, uz količinu graha na balkanski način u Americi se regularno naziva 'Bean soup'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phas, hvala na svim ovim informacijama.
      Apsolutno ti vjerujem na ovako iscrpnom znanju, ali eto suvise sam mala za 'ispravljanje krive Drine', pa cu naslov / tagiranje ostaviti kakav jeste...O autenticnosti i porijeklu nekog recepta bi se dalo raspravljati (omiljena tema za svadju na 'food blogovima / web sajtovima'), kao i o tome sta se kako zove u svijetu.
      Ljepota interneta i blogiranja je upravo u dijeljenju znanja i recepata svijeta onih kojima je kuhanje i hrana vazan dio zivota.
      Lijep pozdrav iz Sydney-a

      Delete
  3. Ma naravno, nema problema, ne očekujem ni da se ispravi, ali stvarno kad čovjek ode u Mexico i spomene da bi htio probati onaj original njihov, "znate ono vaše sa faširanim mesom u grahu, chili con carne...možete li to napraviti molim vas", Mexicanci naprave grimasu i kažu "to je američko, nemamo toga."

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...